narodna muzika

Žanr muzike koji oslikava identitet jednog naroda naziva se narodna muzika. Poznata još kao tradicionalnla, izvorna i folklorna, ova vrsta muzike se neguje u okviru narodne tradicije.

Stara narodna muzika se ranije izvodila prilikom okupljanjima u selima, pri radu na poljima i njivama. Danas ona predstavlja jednu od nazastupljenijih vrsta koja kroz jedinstven izraz „narodna muzika“ označava muziku koja se izvodi na južnoslovenskim jezicima.

Narodna muzika u Srbiji


Srpska narodna muzika je vrsta folklorne muzike koju izvode stanivnici Srbije. Nardna muzika se deli na vokalnu muziku, instrumentalnu muziku i vokalno-instrumentalnu muziku.

Narodna muzika u širem smislu obuhvata dva osnovna podžanra:

  • Tradicionalna muzika
  • Starogradska muzika

 

Tradicionalna muzika u Srbiji


Počeci tradicionalne muzike u Srbiji vode do 19. veka kada su napravljeni prvi zapisi i obrade od strane tadašnjih kompozitora i stvaralaca umetnosti i narodne muzike. Tradicionalna muzika se sastoji iz složenih melodija, muzike i teksta koji su autorski izraz.

Tradicionalnu muziku krasi upotreba frule, harmonike i violine.

 

Starogradska muzika u Srbiji


Starogradska muzika se još naziva i muzika za dušu. Ona je svojim tekstovima i muzičkim sklopovima orijentisana ka gradskim sredinama i odlikuju je instrumenti kakvi su tamburica, kontrabas, gitara.

Ova vrsta muzike je vremenom preprasla u najpopularniji muzički žanr u urbanim sredinama u Srbiji. Takođe, danas je i sinonim boemskog stila života.

 

Folk Muzika


Vredi napomenuti da je uvreženo mišljenje da folk muzika kao žanr takođe pripada narodnoj muzici. Ipak, to nije u potpunosti tačno. Uprkos svom imenu, ona ne spada u ovu vrstu iako može da ima slične muzičke i tekstualne motive kao i narodna muzika.

Folk Muzika u suštini označava muzički folklor koji se definiše kao jednostavna muzika čiji je autor obično nepoznat. Takođe, ona je dugo vremena označavala i muziku poznatih kompozitora koju bi određena zemlja ili region usvojila kroz svoju folklornu tradiciju.

Ipak, od sredine 20. veka izraz „folk muzika“ se upotrebljava za označavanje popularne savremene muzike. Današnja folk muzika je pravac za sebe. Žanr koji se odlikuje upotrebom muzičkih elemenata iz različitih zemalja - ponajviše Turske, Grčke, Bugarske, Severne Makedonije.

 

Gde mogu da slušam narodnu muziku uživo besplatno?


Pojavom gramofona i radija početkom 20. veka, pesme narodne muzike doživljavaju najveću ekspanziju.

Narodna muzika se dalje širila kroz pojavu televizijskih uređaja, a danas na programu imamo i zasebne televizijske kanale posvećene isključivo narodnoj muzici.

Takođe, razvitkom modernih tehnologija, muzički zaljubljenici narodnu muziku danas uživo i besplatno mogu da slušaju preko jutjuba. Razvitkom aplikacija na mobilnim uređajima, dostupnost narodne muzike (kao i muzike uopšte) je porasla eksponencijelno.

Danas postoji mnoštvo izvora preko kojih možete da slušate narodnu muziku uživo a mi naravno preporučujemo vaš omiljeni sajt ExYuRadio.net i naše Android i iOS aplikacije.

 

Narodna muzika radio stanice – koje su najpopularnije?


Kada je u pitanju narodna muzika radio stanica je ogroman broj.

Radio stanice narodne muzike su zastupljene u svim većim i manjim gradovima i mestima, kako u Srbiji, tako i u Crnoj Gori, Makedoniji, BiH, Hrvatskoj i Sloveniji. Broj je veliki i svakodnevno se povećava, što svedoči o popularnosti ovog žanra na području bivše Jugoslavije.

Statistika sajta ExYuRadio.net govori da baza radio stanica narodne muzike iznosi 435. Od toga, prema slušanosti i popularnosti se izdvaja ovih pet:

Dostupno za Android i iOS mobilne uređaje

app store
google play