pop-rock muzika

Pop rok muzika obuhvata jako širok pojam. Ovaj pravac krakteriše mešavina pop muzike sa laganim stihovima i rok pesmama koje se izvode u laganom tempu na gitari. Izraz „pop“ označava popularnu muziku koja se slušala sve od početka dvadesetog veka, a svoj vrhunac doživljava sredinom pedesetih.

Pop rock se u to vreme odnosio na mekšu i laganiju varijantu rok muzike koja je bila prihvatljiva širokim masama. Kada je britanska muzička scena izvršila invaziju preko bendova kakvi su Rolling Stones, te naročito Bitlsa, pop rok muzika je počela da označava jako komercijalni zvuk.

Na ovoj stranici svi ljubitelji pop rok muzike mogu da nađu najbolje pop rock radio stanice i da slušaju pop-rok uživo. Ukoliko preuzmete ExYuRadio.net aplikaciju za iOS ili Android, možete da slušate vašu omiljene radio stanice gde god se nalazite.

Karakteristike pop rok muzike


Za razliku od tvrdog zvuka klasične rock muzike, pop rok zvuk je blaži i komercijalniji.

Glavne karakteristike pop rock muzike je zvuk gitare u mešavini sa melodičnim ritmovima. Pop rok pesme se lako pamte i tematika kojom se bave uglavnom su vezane za neuzvraćenu ljubav.

Pop rok pesme se uglavnom sastoje iz dva ili više stiha i refrena koji se ponavlja nekoliko puta tokom pesme. Upravo to ponavljanje refrena i njegova karakteristična melodičnost koja bukvalno „ulazi u glavu“ čine pop i rok muziku tako komercijalnom.

Globalni predstavnici pop rock muzike i „očevi“ žanra su Elton Džon, Pol Makartni, Rod Stjuart, Piter Frampton, te Čikago i Everli Braders (The Everly Brothers).

 

Pop rok muzika u Jugoslaviji


Kada je u pitanju prostor bivše Jugoslavije, pop rok muzika se postovećivala sa terminom „zabavna muzika“. Upravo se i pojam ex-yu muzike na kome je i baziran koncept našeg brenda umnogome odnosi na popularnu muziku koja se izvodila u zajedničkoj nam državi SFR Jugoslaviji.

Kao jedna od retkih komunističkih zemalja koja je bila otvorena ka zapadnjačkom uticaju, Jugoslavija je iznedrila i veoma bogatu pop rok muzičku scenu. Pop i rok muzika je bila izuzetno dobro prihvaćena u jugoslovenskoj javnosti. Tkaođe je imala i odličnu medisjku pokrivenost – što kroz časopise i štampu, te radio i televiziju.

 

Istorija domaće pop rock muzike


Interesantno je pomenuti da je Jugoslavija bila jedina komunistička zemlja koja je uzela učešće na pesmi Evrovizije.

Jugoslovenski debi na pesmi Evrovizije je bio davne 1961. godine u Francuskoj. Bio je to prvi put da se na ovom takmičenju izvodi pesma na jeziku iz slovenske grupe jezika – srpskohrvatskom – kada je Ljiljana Petrović izvela „Neke davne zvezde“, pesmu Mike Antića koju je komponovao Jože Privšek.

 

Rani period


Rani period jugoslovenke pop rok muzike obuhvata 1950-te, 1960-te i 1970-te godine.

Pedesetih godina ovaj muzički pravac na scenu uvodi hrvatski šlager pevač Ivo Robić, koji je bio pod velikim uticajem Bitlsa. Šezdesetih se širi talas rokenrola što utiče na popularnu muziku i na scenu dovodi imena kakva su Đorđe Marjanović, te bendovi Siluete, Uragani, Zlatni dečaci i Crveni koraliji.

Sredina šezdesetih godina na scenu donosi buntovnike i popularne „čupavce“ od kojih se u Jugoslaviji izdvajaju Indeksi i Pauk, kao začetnike čuvene sarajevske škole.

Buntovništvo kao pokret nastaje nakon pobune socijalističke države protiv roka, a čitava atmosfera dovodi do protesta i pojave hipi pokreta od 1968. godine nadalje. Tada pop rok scenu jugoslovenske muzike obeležavaju grupa 220, Ambasadori, a potom i Zdravko Čolić.

Sedamdesete godine se usmeravaju ka malo tvrđem zvuku rok muzike i podžanrova – progresivni rok, art rok, folk rok, itd. Jugoslovenska rok scena se tada fokusira na poeziju u muzičkom izrazu što za posledicu ima pojavu velikih kantautora kakvi su Đorđe Balašević, Arsen Dedić, Jadranka Stojaković, te Miladin Šobić.

 

Novi val


Novi val jugoslovenske muzike, ili novi talas, na scenu stupa kasnih sedamdesetih godina prošlog veka.

Jugoslovensko društvo, uprkos jednopartijskom sistemu, ostvaruje značajan napredak u slobodama izražavanja, što dovodi do punog procvata kritičkog potencijala. Novi val tada stiže kao odgovor na rok muziku šezdesetih godina, kao pank varijanta kritičkog izraza.

Tada na scenu stupaju bendovi kakvi su EKV, Laboratorija Zvuka, Šarlo akrobata, Električni orgazam, Prljavo kazalište, Film, Haustor, Azra, Pankrti, Lajbah i drugi. Ovaj period se smatra jednim od najproduktivnijih na muzičkoj sceni Jugoslavije.

Izvođači iz perioda novog vala i u današnjem društvu nezavisnih država zauzimaju kultni status i njihove pesme su legendardni zapisi jednog vremena.

 

Vesele osamdesete


Osamdesete godine umnogome obeležavaju pop i rok scenu u Jugoslaviji.

Različiti žanrovi koji kroz mešavinu folklornih i etničkih elemanta jugoslovenskoj muzici daju posebnu draž. Osamdesete su zaslužne za neke od najpopularnijih pesama i izvođača ikada. Bendovi kao što su Idoli, Film, Dosciplina kičme, Bajaga i instruktori, te kultno Bjelo dugme, zauvek će promeniti muzički univerzum u bivšoj nam državi.

Interesantno je pomenuti da su tokom ovog perioda pod svetla reflektora došla deca oficira JNA, koja su imala ogroman uticaj na stvaranje rok muzike u Jugoslaviji, kao i razvitku pop rok kulture. Vođe mnogih bendova pomenutih u ovom tekstu bili su deca oficira, čiji je život protkan kroz muzičko stvaralaštvo. To će najviše biti očigledno kroz Gorana Bregovića, Boru Đorđevića, Branimira Džonija Štulića, Momčila Bajagića i Milana Mladenovića.

Činjenica da su se često selili iz grada u grad, da su bili deca mešovitih brakova, da su bili izloželi različitim političkim idejama, stavovima i viđenjima, uslovilo je da iznesu svoj buntovnički stan protiv partijarhalne očinske figure uz koju su odrastali.

Kao proizvod, jugoslovenska muzička scena je osamdesetih godina bila obogaćena mnoštvom različitih stilova iz kojih je prizašlo pravo bogatstvo pesama i muzičkih zapisa.

 

Pop rock radio stanice


Velika popularnost koju je uživala pop rok muzika u Jugoslaviji prenela se i na nove generacije samostalnih država. Ex Yu muzika i dalje privlači ogromnu pažnju domaće javnosti, a tako i dijaspore. Domaća pop rok muzika je tražena i na slavljima i proslavama širom Balkana.

Zbog toga i ne čudi da na našim prostorima danas i postoji ogroman broj pop rok radio stanica koje emituju ovu muziku uživo preko interneta.

Ekipa Ex Yu Radija je za vas izdvojila top 5 jugoslovenskih pop rok radio stanica, razvrstanih po prosečnoj nedeljnoj slušanosti.

Dostupno za Android i iOS mobilne uređaje

app store
google play