trap muzika

Trep muzika je uveliko osvojila prostore bivše Jugoslavije a ekipa ExYuRadio.net vam na ovoj stranici otkriva sve što treba da znate o ovom popularnom muzičkom pravcu.

Ukoliko je trap muzika ono što vas inspiriše, na ovoj stranici ćete pronaći najbolje trep radio stanice koje emituju vašu omiljenu muziku 24/7. Za još bolji ugođaj, obavezno preuzmite i aplikaciju ExYuRadio.net i slušajte trep na vašem Android ili iOS uređaju.

Šta je trep muzika?


Trap muzika je zaseban pravac hip hop muzike koji se odlikuje istaknutim zvukom bubnjeva, sintisajzera i udaraljki. Prosečan tempo trep muzike je 140 BPM, a skala se obišno kreće od 100 BPM do 176 BPM. Glavna odlika trep muzike je oštar hajhet i basovi koji su psotavljeni tako da vam probiju vufere na automobilu.

Obzirom da je proizašla iz repa i hip hopa, trap muzika se takođe odlikuje tekstovima koji se bave teškom svakodnevnicom i počecima u siromaštvu. Društvena pozadina ove muzike koja se naslanja na kriminal, drogu, oružje i oskudno odevene žene, lansirala je trep muziku u mejnstrim sa velikom lakoćom.

 

Kako je nastao trap?


Trep vuče korene iz Amerike. Smatra se jednim od najvećih sporednih proizvoda rep muzike koji ogromnom brzinom ulazi u mejnstrim i stiže na radio stanice širom sveta.

Izraz „Trap“ označava mesto na kome se nabavljaju i preprodaju narkotici, a kao stil života oznčava situaciju iz koje je teško pobeći ali je i lako može zaraditi. Trep muzika se na mala vrata pojavila devesetih godina, ali već početkom dvehiljaditih ulazi na velika vrata kroz različite singl albume i hitove koji skreću pažnju javnosti.

Koreni trep muzike vezuju se sa DJ Screw-a. Kao začetnici ove vrste muzike obično se još ističu i Gucci Mane, Young Jeezy, Waka Flocka, Flame, i drugi.

 

Trep muzika na Balkanu


Život na marginama društva, socijalni užasi svakodnevnice, laka lova i lake žene kao glavna tematika trep muzike – logično je da će takva tematika naći pobornike i na brdovitom Balkanu.

I pored velikih kritika koje na račun trep muzike stižu od okorelih rep predstanika balkanske scene, trep muzika na Balkan stiže uz veliki prasak i rađa dugačak niz značajnih MC-jeva i bitmejkera koji od trepa prave snažan pokret.

Novosadska Unija je ekipa koja se prva igra sa zvucima trep muzike kroz svoje album iz 2009. godine pod nazivom „Sezona love“. Nakon njih, momak iz Rume pod nazivom Nigros godinu dana kasnije donosi još veće prisustvo trepa na svom albumu „Nazad u igri“.

Ipak, prvo klasično trep izdanje u Srbiji je EP i njihov album „Nema spavanja“. Lirika koja obiluje klasičnim trep temama kakve su dilovanje droge i gangsterski život na srpsku scenu lansira jedan poseban pravac koji se veoma lako primio na vrelom trotoaru prestonice.

Odatle upravo stiže i popularni Juice, koji u javnost uvodi trep kao muzički pravac od koga itekako može da se živi.

Kada su u pitanju ovdašnji trep izvođači, pre svih se izdvajaju Corona, Rimski i Coby. Relja, Nikolija, Mimi Mercedes, te Senidah su neki od značajnih imena sa prostora bivše Jugoslavije.

 

Autotjun i Fusion Trep


Balkanska muzika – bez obzira na pravac i žanr – neizbežno dolazi do trenutka kada počinje da eksperimentiše sa elementima folk i tradicionalne muzike. Upravo kroz takve kombinacije dolazi do proizvodnje zasebnog pravca koji se naziva Trap Fusion.

„Fjužn Trep“ je muzika koja se odlikuje jasno istaknutim elementima lokalnog folklora Srbije, Bosne i Hervatske (pre svega).

S tim u vezi, ovu vrstu trep muzike i predvode izvođači iz pomenutih zemalja. Imena koja se izdvajaju su Rasta, MC Stojan, Connect, MC Yankoo, Jala Brat i Buba Corelli, te Cvij, Gastozz, Sha, Leon, Franco Balkan, Adrian.

 

Šta je autotjun?


Autotune – ili kako se izgovara „ototjun“ – je softversko rešenje koje vam omogućava da i bez ikakvog muzičkog znanja i istaknutih vokalnih sposobnosti postanete istaknut kreator muzike. Kratko i jasno.

Autotjun je razvio „Antares Audio Technogolies“ i ovaj softver radi korekcije u glasu i instrumentalnom izvođenju. Autotune je prvenstveno napravljen da ispravi neplavilnosti. Ipak, proklizavanjem frekventnih talasa, ovaj softver bukvalno „sam pravi muziku“, što značajno olakšava kreativno izražavanje.

Autotune je tehnološki napredak na koji se ne gleda blagonaklono.

Efekat koji se postiže izobličavanjem ljudskog glasa doveo je do toga da autotune veoma brzo postane standardna oprema koja se koristi u svakom muzičkom studiju. Danas praktično ne postoji muzičar koji (u većoj ili manjoj meri) koristi autotjun.

Kritike na račun korišćenja autotjuna su upravo to da se uništava iskonska lepota muzičke kreativnosti – lepota glasa i autorski gen. Sa druge strane, autotune omogućava da se i manje kvalitetni muzičari istaknu i da se i njihov glas čuje, te dilema o korišćenju autotjuna jeste takva da nikada neće doneti konkretan zaključak o njegovoj upotrebi.

 

Trep radio stanice


Fusion trap muzika je veoma brzo zapalila čitav prostor bivše Jugoslavije. S tim u vezi je sve više i radio stanica koje puštaju trep muziku uživo. Ekipa ExYuRadio.net za vas je izdvojila top 5 trep radio stanica koje možete da slušate preko interneta:

Dostupno za Android i iOS mobilne uređaje

app store
google play